Skip to main content

Omaha Magazine

Hidden Details: ASID Award Feature

Dec 27, 2020 03:25PM ● By Gwen Ahrens
wraparound white cabinet, black top, green walls

Photography by Amoura productions

How does a designer transform your home’s busy working areas into inviting and tidy spaces? The answer lies in the attention to details. With the opening of formerly tight spaces and the addition of more storage compartments, a dysfunctional back entry and laundry room was transformed into a beautifully efficient family hub. The new space simplifies daily activities and routines for an active family. 

When the clients brought on designer Gwen Ahrens, their goals for the remodel were as following: to enter and exit the home with ease; to complete laundry tasks efficiently; and to have additional pantry storage. In her solution, Ahrens’ design left no detail unexamined.  

Working closely with the homeowner, the function of each area was determined.  In the renovation, the walls, doors, closets, and counters were removed to open the existing laundry room. The back entry, drop zone, and locker area were expanded into the garage. Finally, custom cabinetry was built to conceal the following: a locker area for each child’s belongings; a gift-wrapping center; adjustable shelving and custom hanger pull-outs; and trash and laundry basket storage. Each interior was devised with purpose, enclosing details which make the family’s daily flow much more efficient.  

No space would be complete without intentional finishes. The rich green wall color (Sherwin-William 6215 Rocky River) and classic patterned floor tile were selected to complement the contrasting quartz. Two wood veneers were utilized in the cabinetry design with light bronze hardware uniting them. Beaded lighting and custom artwork tie the vibrant space together. Local craftspeople brought this renovation to fruition.

The new layout was created utilizing every square foot with intention. Now, there are spaces where bags and shoes can be dropped off and laundry can be completed without clutter.

The revealed transformation is unsurpassed in function and beauty. The project won designer Ahrens a gold award at the 2020 Nebraska/Iowa Chapter ASID project recognition ceremony. 

This article first appeared in the January/February 2021 issue of Home Magazine. Click here to subscribe to the print edition.   

Meet the Interior Designer
Gwen Ahrens
ASID, NCIDQ
The Interior Design Firm